vrijdag 30 maart 2007

Maanzaadbrood

Het is weer bijna weekend De broodvoorraad is op dus er moet brood worden gebakken.
Het is een maanzaadbrood geworden. Niet het maanzaad erboven op maar er in .
Een bespikkeld, luchtig brood uitstekend voor bij soep en sandwiches

Maanzaadbrood

Ingrediƫnten
  • 40 gr maanzaad
  • 650 g ongebleekte witte bloem
  • 2 el zeezout
  • 50 gr boter,gekoeld en in kleine stukjes
  • 1 ½ gele suiker
  • 15 gr verse gist of 7 gr instandgist
  • 375 ml halfvolle op kamertemperatuur
  • 1 geklopt ei
  • Extra bloem om te bestuiven
  • Extra melk voor het bestrijken

Bereiden
Meng,zaad,bloem en zout in een grote kom. Wrijf de boter er met de vingertoppen door het deeg tot het deeg op fijn broodkruim lijkt. Roer de suiker erdoor en maak een kuiltje in het midden. Los de gist op met een beetje melk tot een gladde massa .Giet dit mengsel met ei in het kuiltje Doe de rest van de melk er bij.

Kneed de bloem door het vocht tot het een zacht maar niet te plakkerige deeg. Keer het om op licht betoven met bloem en kneed het even stevig door gedurende 10 minuten .Doe het deeg terug in de kom, dek het af met een vochtig doek en laat bij normale kamertemperatuur tot de omvang is verdubbeld is ca 1 ½ - 2 uur

Kneed het deeg het gerezen deeg door en leg het op een licht met licht bestoven werkblad. Kneed het 1 minuut door tot een gladde massa, vorm het dan tot een rechthoek die de lengte heeft van het bakblik en ca 1 cm dik is .Rol het deeg van een van de korte einde op. Knijp de naad dicht met de vingers,leg het deeg in de vorm met de uiteinde in..De vorm moet tot de helft gevuld zijn. Dek hem af met een vochtige theedoek en laat en laat het bij kamertemperatuur rijzen tot het in omvang is verdubbeld is ca 1 uur Haal de doek eraf en bestrijk de bovenkant met melk. Bak 15 minuten in een voor verwarmde oven (230 ° C), temper de oven tot 200 graden en bak het nog eens op20.30 minuten, tot het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het op een rooster afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten